Ματθαίος ΠαπαΠήδας ο ΕκδικητήςΟ Ματθαίος ΠαπαΠήδας είχε πάρει τ’ όνομά του από το γνωστό Ευαγγελιστή. Η γιαγιά του, Σουλτάνα Κουτσουκλανιότογλου, είχε αδυναμία σε αυτή τη βιβλική μορφή και όταν ήρθε ο καιρός να βαφτιστεί ο μικρός εγγονός της, σήκωσε μπαϊράκι. Κατάφερε τελικώς- απειλώντας ότι θα δωρίσει το αμπέλι στον κάτω μαχαλά στην Παναγιά την Χαρατσιώτισσα- να ονομάσει τον μικρό Ματθαίο.

Όλο το χωριό- τα Γαμησιανά Φωκίδος- είχε να λέει για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ιδιότυπη ιδιοσυγκρασία του πιτσιρικά. Σα μωρό δεν είχε βυζάξει.. Έτρωγε μόνο τραχανά σε μπιμπερό οδηγώντας την μάνα του σε πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω στεναχώριας. Δεν συμμετείχε στους διαγωνισμούς με τα άλλα παιδιά για το ποιός θα τσουρνέψει τα περισσότερα βρακιά της αδερφής του απ’ το μπουγαδοκόφινο, δε βούταγε τα δάχτυλα μέσα στο καφέ της γειτόνισσας όταν αυτή ερχόταν για επίσκεψη στη Σουλτάνα.. Σε κάθε περίπτωση ήταν ένα παιδί παράξενο. Η μάνα του, όταν σε μια επίσκεψη στην Αθήνα είδε την «Προφητεία» στο σινεμά, δεν κατάφερε να μη συνδέσει τον Ντέμιαν τον Αντίχριστο, με τον μοναχογιό της.. Με την επιστροφή της στο χωριό φώναξε τον Παπα-Γιώργη το Βενιζέλο (όφειλε το παρατσούκλι σ’ ένα κόψιμο που τον έπιασε καταμεσής μιας Αναστάσιμης λειτουργίας και που τον ανάγκασε να νοσηλευθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λαμίας) και εξόρκισε το Ματθαίο σε συνθήκες άκρας μυστικότητας. Η τελετή αυτή δεν προσέφερε και πολλά..

Ο μικρός ήταν ο ορισμός του κοκονακατίγκου, όπως τον αποκαλούσε χαϊδευτικά η Σουλτάνα. Ένας μεγάλος άντρας, εγκλωβισμένος σε σώμα παιδιού.. Ένα μικρομέγαλο. Απομονωνόταν στο κελάρι με τις ρετσίνες του μαιευτήρα/κτηνιάτρου με εξειδίκευση στα αφροδίσια- πατρός ΠαπαΠήδα και μελετούσε με τις ώρες Κβαντική Οπτική, Αστροφυσική και Ραδιοαστρονομία. Είχε επιπλέον μια παρανοϊκή σχέση λατρείας με το χρήμα. Απαιτούσε χαρτζιλίκι ακόμα και για τις επιτυχημένες «επισκέψεις» του στην τουαλέτα και πάντα δοκίμαζε με τα δόντια τα κέρματα για να τσεκάρει αν είναι κάλπικα. Η εμμονή του αυτή, επέφερε ανεπανόρθωτες βλάβες στη γνάθο του (η οποία έχασε το 80% της δυνατότητάς της να ανοιγοκλείνει) και τον προίκισε με ένα ενοχλητικό κουσούρι που τον συνόδευε για το υπόλοιπο της ζωή του.. Ο κοκονακατίγκος άκουγε μαγνητισμένος τη γιαγιά του να του εξιστορεί το βίο και την πολιτεία του Ματθαίου του Ευαγγελιστή και ένιωθε μια περίεργη επαφή με τον μαθητή του Ιησού Χριστού, ο οποίος καταγόταν από την Γαλιλαία και εργαζόταν ως τελώνης, δηλ. ως φοροεισπράκτορας. Ήξερε από πολύ νωρίς ποιός θα ήταν ο προορισμός και ο ρόλος του πάνω στη γη.. Δεν τον ενοχλούσε καθόλου το γεγονός ότι οι συνομήλικοί του τον χλεύαζαν και του κρέμαγαν κουδούνια όπου τον πετύχαιναν. Ο Ματθαίος ήταν γεννημένος για μεγάλα πράγματα..

Η εκδίκησή του στο παρόν ήταν απλά το ρουφιανιλίκι στους γονείς και στους δασκάλους. Πράγματα ανώδυνα επί της ουσίας. Στο μέλλον όμως θα ήταν αμείλικτος. Θα ξενιτευόταν, θα γινόταν μεγάλος και τρανός και θα επέστρεφε να τους συντρίψει..

Και η ιστορία τον δικαίωσε... γιατί η τύχη βοηθά τους τολμηρούς και ο Ματθαίος ΠαπαΠήδας ήταν ένας απ’ αυτούς!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άδωνις: Κυριααααααααααά, ο ΚΟΠΡΙΤΗΣ με πείραξε!!

TEST: ΤΕΛΙΚΑ, ΠΟΣΟ ΠΟΤΑΜΙΣΙΟΣ ΕΙΣΑΙ;;;